1925-1942 Χατζηγιωρκής Χατζηφιλίππου

1925-1942 Χατζηγιωρκής Χατζηφιλίππου

Γεννήθηκε το 1877. Διορίστηκε πρώτη φορά Κοινοτάρχης το 1925 με εκλογές. Κατόπιν διοριζόταν απο τις Βρετανικές Αρχές εκτός της περιόδου 1942-1955.

Διετέλεσε Κοινοτάρχης για πάνω απο 20 χρόνια περίπου.

Θεωρείτο ο προύχοντας του χωριού γιατί έχαιρε μεγάλη εκτίμησης απο τους συγχωριανούς του, αλλα συγχρόνως με το κύρος και την περιουσία που διέθετε βοηθούσε όσο μπορούσε τους Μαμμαρίτες.

 

Ήταν ενδιάμεσος «κρίκος» μεταξύ της Διοικησης και των χωριανών του. Εχαιρε σεβαστού και ακτίμησης απο τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης , που επισκέπτονταν το χωριό για διεκπεραίωση ή διερεύνηση διαφόρων εκκρεμοτήτων που αφορούσαν κυριώς τον Έπαρχο , την Αστυνομία και το Κτηματολόγιο.

 

Πολλές φορές επηρέαζε τις αποφάσεις των δημόσιων λειτουργών υπερ των συμφερόντων των συμπολιτών του αλλά συγχρόνως δεν επέτρεπε οποιονδήποτε παρατυπία ή παρανομία.

 

Μ’αυτό τον τρόπο εκτελούσε έμμεσα εθνικό έργο γιατι υποστίριζε τη δίκαιη κατανομή των αγροτικών τεμαχίων και τη διεκδίκηση της ιδιοκτησίας πολλών απο τα χαλίτικα χωράφια υπερ των χωριανών του , που τα καλλιεργούσαν και καρπούνταν για πολλά χρόνια.

 

Το σπίτι του ήταν πάντα ανοικτό τόσο για τους Μαμμαρίτες όσο και για τους κυβερνητικούς υπαλλήλους που επισκέπτονταν το χωριό. Τους προσφερόταν ανοιχτόκαρδη και εγκάρδια φιλοξενία και διανυκτέρευση.Πάντα τα τραπέζια του ήταν στρώμενα κυριώς στις μεγάλες γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα.

 

Επειδή ήταν γαλανομάτης και ξανθός είχε το παρατσούκλι «Γιάλλουρος» .

 

Ευτύχησε να αναθρέψει έξι παιδιά ενσταλάζοντας στιε ψυχές τους τα εθνικά και θρησκευτικά ιδεώδη αλλά συγχρόνως κάνοντας του ευυπόληπτους πολίτες στην ευρύτερη Κυπριακή κοινωνία.

 

Προσβλήθηκε απο καρκίνο και πέθανε το 1954.