1942-1961 Πολύκαρπος Χριστοφόρου

1942-1961 Πολύκαρπος Χριστοφόρου

Γεννήθηκε το 1894. Ήταν παντρεμένος με την Ειρήνη  Κυριάκου και απέκτησαν 6 παιδιά, τον Κλεάνθη,το Χριστοφή , την Ευδοκία , την Μαρία , τον Ανδρέα και τον Γιώργο. Φοίτησε μέχρι την Τετάρτη τάξη δημοτικού. Διάβαζε πολύ και πάντοτε έλεγε ότι «για να πετύχουμε πρέπει να το θελήσουμε.Θέλω θα πει μπορώ».

 

Έδειξε ενδιαφέρον για τα κοινά του χωριού απο πολύ νωρίς. Λόγω του καλού του χαρακτήρα και της εκτίμησης που είχε στο χωριού, επιλέχθηκε και ανέλαβε κοινοτάρχης το 1942 διαδεχόμενος τον μέχρι τότε κοινοτάρχη Χατζηγιώρκη Χατζηφιλίππου.

 

Επι αποικιοκρατίας δε γίνοντας πολλά έργα γιατι έλειπε η κρατική φροντίδα. Προσπάθησε πολύ . Επι θητείας του δημιουργήθηκε το κοινοτικό δάσος στην πλαγιά της καυκάλλας. Ιδρύθηκε Αρδευτικός Συνδεσμος με την ονομασία «Λαξιά του Νιοχωριού» για τη διάνοιξη σειρας συνδεδεμένων λάκκων, την ανευρεση τρεχούμενου νερού και την αξιοποίηση του για γεωργικούς σκοπούς. Κτίστηκε η νότια πετρόκτιστη πτέρυγα του δημοτικού σχολείου. Διετέλεσε εκκλησιαστικός επίτροπος για 30 τόσα χρόνια. Εκτλούσε παράλληλα και καθήκοντα ιεροψάλτη.

 

Πρόσφερε και τις υπηρεσίες του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ φιλοξενώντας στο σπίτι του καταζητούμενους αγωνιστές. Η πολιτική αντίσταση κατα της τότε αποικιοκρατίας οδήγησαν τον ιδιο , όπως και τους πλείστους κοινοτάρχες να υποβάλει την παραίτηση του γύρω στο 1957 . Μετά την ανεξαρτησία δε θελησε να συνεχίσει ως κοινοτάρχης , αφήνοντας όπως είπε τόπο στα νιάτα.

 

Ο Πολύκαρπος Χριστοφόρου ή Πολύκαρπος του Ττοφή , απεβίωσε το 1972 σε ηλικία 78 χρονών