Λουκά Χριστόδουλος του Ανδρέα Ηρωας 1974

Ο Χριστόδουλος Ανδρέου γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1955. Πατέρας του ήταν ο Ανδρέας Λουκά και μητέρα του η Παρασκευή.

Τα παιδικά του χρόνια φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Μάμμαρι και μετά συνέχισε τις σπουδές του στο Γυμνάσιο Παλλαρή απ’ όπου αποφοίτησε το 1973. Ήταν πολύ καλός μαθητής.

Όταν τελείωσε το γυμνάσιο κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά για να υπηρετήσει τη θητεία του. Λόγω του ότι είχε αθλητικό σώμα και ήταν πολύ καλός χαρακτήρας επέλεξε να καταταγεί στους καταδρομείς. Όταν τελείωσε τη βασική εκπαίδευση πήγε στην 33η μοίρα καταδρομών.

Την 15η  Ιουλίου 1974 που έγινε το πραξικόπημα ο ήρωάς μας βρισκόταν με αναρρωτική άδεια λόγω του ότι χρειάστηκε να κάνει μια εγχείρηση στη μύτη.  Ο Χριστόδουλος όμως ευσυνείδητος καθώς ήταν ξεκίνησε να πάει στη μονάδα του. Οι περισσότεροι χωριανοί τον είδαν για τελευταία φορά το απόγευμα της ημέρας του πραξικοπήματος. Ήταν έτοιμος έξω από το στρατόπεδο να πάει στη μονάδα του στο Μπέλλα Πάις.

Το Σάββατο, 20 Ιουλίου 1974, πριν ακόμη ξημερώσει, η μοίρα πήρε διαταγή να κινηθεί προς το ύψωμα Αλωνάγρα. Στις 11:00 το βράδυ προχώρησαν προς τον Άγιο Ιλαρίωνα όπου έκαναν εκκαθάριση . Μετά από συνεχείς μάχες κατάφεραν να απωθήσουν τους Τούρκους φτάνοντας σε απόσταση 100 μέτρων από το φρούριο.

Την Κυριακή το πρωί σκοτώθηκε ο διοικητής της μονάδας Κατσάνης και η μοίρα πήρε διαταγή να προχωρήσει στον Άγιο Γεώργιο όπου γινόταν απόβαση για να την ανακόψουν. Φτάνοντας εκεί με τον ελαφρύ οπλισμό που διέθεταν οι καταδρομείς βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα βαριά άρματα και τον βαρύ οπλισμό των Τούρκων που είχαν ήδη προλάβει να κατεβάσουν από τα πλοία. Προσπαθώντας με τον ελαφρύ οπλισμό που είχαν να ανακόψουν τους Τούρκους και μη υποχωρώντας μπροστά στις μεγάλες δυνάμεις του εισβολέα κατάφεραν να καθυστερήσουν έστω και για λίγο τον εχθρό.

Το πρωί της άλλης μέρας άρχισαν να λιγοστεύουν τα πυρομαχικά τους και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Από εκείνη την ώρα χάθηκαν τα ίχνη του ήρωά μας.